Kalça Artroskopisi

Kalça Artroskopisi

Kalça artroskopisi, kalça eklemine endoskopik bir yaklaşım kullanarak yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu işlemde, kalça eklemine küçük kesiler yapılmaktadır. Artroskop adı verilen bir cihaz ile eklem içerisine girilmektedir. Artroskop, küçük bir kamera ve aydınlatma sistemi içerir ve cerraha görüntü sağlar.

Kalça artroskopisi, kalça eklemiyle ilgili teşhis, değerlendirme ve tedavi amaçlarıyla kullanılmaktadır. Bu yöntem aşağıdaki durumlarda tercih edilmektedir:

  • kalça ağrısının nedenlerini belirlemek,
  • hasarlı dokuları onarmak,
  • eklem içi problemleri tedavi etmek
  • cerrahi müdahale gerektiren durumları düzeltmek

Kalça Artroskopisi Hangi Cerrahi İşlemlerde Uygulanır ?

• Femorasetabular sıkışma (FAS) sendromu tedavisinde uygulanır. Kalça ekleminin yuva kısmını oluşturan kemik yapı (asetabulum) ile kalça ekleminin hareketli kısmını oluşturan uyluk kemiğinin başı (femur başı) arasında yapısal farklılıklar sebebiyle bir uyumsuzluk oluşabilir. Bu uyumsuzluğun sebebi olan kemik çıkıntıları ya da fazlalıklar sıkışma yaratarak ağrıya yol açar. Bu kemiklerin gerektiği kadar törpülenip temizlenmesi artroskopik cerrahi ile sağlanır.

• Labrum yırtığı onarımlarında kullanılmaktadır. Asetabulum çevresini halka şeklinde saran koruyucu yumuşak doku Labrum’dur. Labrum femorasetabular sıkışma sendromunda (FAS) ya da akut bir yaralanmada yırtılabilir. Labrumun anatomik yeri tespit edilmelidir. Ardından onarım artroskopik cerrahi yöntemiyle gerçekleştirilir.

• Kıkırdak yaralanmalarında uygulanır. Asetabulum ya da femur başı kıkırdağında oluşmuş hasar uygun şekilde tedavi edilmektedir.

• Eklem içi bazı tümöral oluşumların giderilmesi için kullanılmaktadır.

• Trokanterik bursit tedavisinde uygulanır. Kalça ekleminin dış tarafında yer alan kemiksel çıkıntı “Büyük trokanter“ olarak adlandırılmaktadır. Büyük Trokanteri örten koruyucu yastık kılıfın (bursa) iltihaplanmasına “Trokanterik bursit” denir. Cerrahi dışı tedavilerden sonuç alınamayan durumlarda endoskopik cerrahi ile bu doku temizlenerek tedavi gerçekleştirilmektedir.

• Gluteus medius ve/veya minimus tendon yırtıklarının onarımınında kullanılmaktadır. Büyük trokantere yapışan bu iki tendonun görevi kalçanın yana (dışa) doğru açılmasını (abduksiyon) sağlamasıdır. Yırtılmaları durumunda endoskopik olarak onarmak mümkündür.

• Atlayan kalça (snapping hip) sendromu tedavisinde uygulanır. Kalça ekleminin bazı hareketleri esnasında büyük trokanterin dış kısmından dize doğru uzanan tendonun (tensor fasya lata) büyük trokantere takılması sonucu kalçada “takılıp atlama” problemi oluşur. Yer yer ağrılı olan bu problemde cerrahi dışı yöntemlerle tedavi sağlanamazsa tensor fasya lata tendonu endoskopik olarak gevşetilmektedir.

 

Detaylı bilgi ve randevu oluşturmak için tıklayınız.