Dejeneratif Menisküs Yırtığı

Dejeneratif Menisküs Yırtığı ve Tedavisi

Dejeneratif Menisküs Yırtığı Nedir?

Dejeneratif menisküs yırtığı yaygın kıkırdak hasarı yani kireçlenme oluşmuş olan dizlerdeki menisküs yırtıklarına verilen isimdir. Kronik yırtıklardır. Akut bir yaralanma ile oluşmazlar. Yapılan iş veya aktiviteye bağlı olarak zaman içerisinde dizin kıkırdak ve menisküs yapılarının bozulduğu orta ve ileri yaştaki kişilerde saptanır. Hastada aktiviteye bağlı ağrı, gece ağrısı ve dizde hareket kısıtlamaları görülür.

Tedavi Yöntemleri Nedir?

Klasik menisküs yırrtıklarından farklı olarak bu hastaların tedavisinde öncelik cerrahi tedavi değildir. Bu yırtık tipleri genelde parçalı ve normal biyolojik yapısı bozulmuş yırtık tipleridir. Yani onarılma şansı ve onarılma sonrası iyileşme potansiyeli zayıf olan yırtıklardır. Bu sebeple cerrahi işlem ile tedavi gereksiniminde genellikle artroskopi ile parsiyel menisektomi yani menisküsün yırtık kısımlarının temizlenip alınması işlemi uygulanır. Bu durum eklem kıkırdağını koruyucu rol üstlenen menisküsün eksikliğine bağlı yaygın kıkırdak hasarında yani kireçlenmede normalden daha hızlı bir artışa sebep olabilmektedir. Tedavide öncelikle konservatif yani cerrahi dışı tedavilere yönelmekteyiz.

Bu tedavilerdeki amaç hastanın ağrısını azaltmak, günlük yaşam kalitesini arttırmak ve total diz protezi gereksinimini ertelemektir.

Konservatif tedavi uygulamaları şunlardır:

  • Hastanın yaşam düzeninde farklılıklar yaratmak (Kilo vermek, diz üstünde oturmamak, çömelmemek gibi)
  • Fizik tedavi
  • Diz egzersizleri
  • Diz içine uygun enjeksiyonlar (Kortizon türevi ilaç, Hyaluronik asit türevi ilaç, PRP, Kök Hücre gibi)

Şu durumlarda cerrahi tedavi (Artroskopi) uygulanır:

  • Dizde kilitlenme ve takılma problemi yaratan yırtıklarda
  • En az 6 ay cerrahi dışı konservatif tedavi uygulanmasına rağmen şikayetleri azalmayan hastalarda

Detaylı bilgi ve Randevu için tıklayınız.