Ayak Bileği Sıkışma Sendromu

Ayak Bileği Sıkışma Sendromu

Ayak Bileği Sıkışma Sendromu Nedir?

Ayak bileği bölgesinde sinirlerin veya tendonların sıkışması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu sendrom, ayak bileği hareketlerini kısıtlayar ve ağrıya neden olur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişir. Bunlar arasında;
  • ayak bileği eklemindeki yaralanmalar,
  • kronik enflamatuar durumlar,
  • tekrarlayan hareketlerin yapılması,
  • ayak bileği bölgesindeki tümörler veya kistler yer alır.

Ayak bileği sıkışması anatomik olarak 2 farklı şekilde ortaya çıkar:

1.  Ayak bileği önü sıkışma sendromu: Ayak bileğini oluşturan 2 kemiğin (tibia ve talus) ön kısmında oluşmuş çıkıntılı fazlaAyak Bileği Sıkışma Sendromu kemik yapıların oluşturduğu problemdir. Ayak bileğinin öne ve yukarıya bükülme hareketi sırasında talus ve tibia ön kısımları birbirlerine temas eder. Buda hareket kısıtlılığına sebep olur. Tedavisinde öncelikle fizik tedavi ve enjeksiyon gibi konservatif tedavi işlemleri uygulanır. Yetersiz olması durumunda cerrahi tedavide ayak bileği artroskopisi ile sıkışmaya sebebiyet veren kemik çıkıntılar törpülenir.

2. Ayak bileği arkası sıkışma sendromu: Talus kemiğinin arka çıkıntısının fazla büyümesi veya talus arka çıkıntısının ayrı serbest bir kemik şeklinde (os trigonum) var olması durumunda oluşur. Ayak bileğinin aşağıya ve arkaya bükülme (balerin ayağı şeklinde) hareketi sırasında talusun arka çıkıntısı veya os trigonum tibia arkasına temas ederek ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep olur. Tedavisinde öncelikle fizik tedavi ve enjeksiyon gibi konservatif tedavi işlemleri uygulanır. Yetersiz olması durumunda cerrahi tedavide ayak bileği artroskopisi ile sıkışmaya sebebiyet veren talus kemiğinin arka çıkıntısı törpülenir veya serbest kemik olan os trigonum çıkartılır.

Ayak Bileği Sıkışma Sendromu Belirtileri ve Tedavi Seçenekleri Nedir?

Ayak bileği sıkışma sendromunun belirtileri arasında ağrı, yanma hissi, karıncalanma, uyuşma, ayak bileği ve ayakta güçsüzlük yer alır. Bu belirtiler genellikle ayak bileği hareketleri sırasında artar.

Ayak bileği sıkışma sendromunun tedavisi, genellikle altta yatan nedenin tespit edilmesine dayanır. Konservatif tedavi yöntemleri arasında;

  • istirahat,
  • buz uygulaması,
  • ağrı kesiciler,
  • fizik tedavi,
  • egzersizler,
  • özel ayakkabı veya ayak bileği desteği kullanımı yer alır. Bazı durumlarda, cerrahi müdahale gerekir.

Ayak bileği sıkışma sendromunun tedavi edilmezse, kronik ağrı, sinir hasarı ve ayak bileği hareketlerinde kalıcı kısıtlamalar gibi komplikasyonlara yol açmaktadır.

 

Detaylı bilgi ve Randevu için tıklayınız.